Hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem

Hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    0 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    20 min

Hovězí carpaccio je lehký italský předkrm z tenkých plátků syrového masa, obvykle hovězí svíčkové, podávaný za studena. Tento elegantní pokrm je ideální pro milovníky jednoduché, ale výrazné gastronomie.

Hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem je jednoduchý recept na pravé carpaccio. Kromě hovězího masa se můžete setkat s carpacciem z červené řepy nebo lososa. Takové verze jsou často nazývány jako falešné carpaccio. Recept je opravdu jednoduchý a hravě si s ním poradíte. Jako přílohu doporučuji zvolit čerstvou nebo rozpečenou bagetku. Vzhledem k tomu, že příprava receptu není nijak náročná, můžete vyzkoušet domácí pečivo.

Suroviny na hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem

  • 150–200 g kvalitní hovězí svíčkové (ideálně vyzrálé maso)
  • hrst rukoly
  • hoblinky parmazánu
  • extra panenský olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • bageta, ciabatta – volitelné

Jak připravit hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem

  1. PŘÍPRAVA MASA: Hovězí svíčkovou zabal do fólie a nech ji na 30–60 minut mírně ztuhnout v mrazáku – půjde lépe krájet na tenké plátky.
  2. KRÁJENÍ MASA: Maso ostrým nožem nakrájej na velmi tenké plátky. Pokud je třeba, lehce je mezi dvěma fóliemi rozklepej paličkou nebo dlaní.
  3. SERVÍROVÁNÍ: Plátky masa rozlož na talíř, pokapej olivovým olejem a citronovou šťávou. Osol, opepři a přidej rukolu. Navrch přidej hoblinky parmazánu. Můžeš podávat s čerstvou bagetou nebo opečeným chlebem.

Recept na jednoduché bagetky ke carpacciu:

  1. Do misky nalijte 150 ml vlažné vody, přidejte 1/2 lžičky cukru a rozdrobte 20 g čerstvého droždí (nebo nasypte 1/2 sáčku sušeného). Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Poté přidejte 250 g hladké mouky, 1 lžičku soli a 1 lžíci olivového oleje. Vypracujte hladké těsto a hněťte ho asi 5–10 minut. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 30–45 minut na teplém místě.
  3. Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte dvě bagetky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 10–15 minut odpočinout.
  4. Bagetky nahoře lehce nařízněte ostrým nožem, potřete trochou vody a pečte je v předehřáté troubě na 220 °C asi 15–20 minut dozlatova.

Chutnalo vám hovězí carpaccio? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Hovězí carpaccio

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.